600g hrubé mouky
350g mléka
lžička soli
vejce
30g droždí
30g moučk. cukru
ovoce
máslo na polití
tvaroh nebo zakysaná smetana
Z části mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek, mouku a sůl smícháme, přidáme vejce, mléko, kvásek a vypracujeme těsto, které necháme nakynout. Pokud máte pekárnu na chleba, je nejlepší udělat těsto tam. Navážíte všechny suroviny a pekárna udělá těsto za vás:-)
Z hotového těsta si uděláme 16 bochánků, z těch vytvoříme placky, naplníme ovocem nebo povidly a pořádně zabalíme. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě cca.5 minut pod pokličkou, poté obrátíme a vaříme dalších 5 minut bez pokličky. Na talíři posypeme cukrem, polijeme máslem a přidáme tvaroh nebo zakysanou smetanu. Dá se použít i mletý mák.
Neuvařené se dají i dobře zamrazit a uvařit jindy.