2 hrnky pol. mouky
1 hrnek hl. mouky
1 hrnek žitné mouky
1 lžička kmínu (můžete přidat i různá semínka)
sůl dle chuti
půl lžičky sušeného droždí
1 lžička octa
2 hrnky vody
Vše promícháme,vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 10-12 hod kynout. Potom těsto znovu promícháme a necháme 30 min odpočinout. Zatím rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný kastrol, nebo zapékací mísu a necháme 30 min rozpálit ( DODRŽET). Do horkého kastrolu(mísy) vyklopíme těsto a posypeme kmínem,nebo semínky. Přikryjeme poklicí a pečeme 30 min, potom poklici sundáme a dopékáme 25 min na 220 stupňů. Chleba se nepřichytí, ale musíte dodržet rozpálení kastrolu!