Těsto:
25 g kvasnic (droždí)
75 g krupicového cukru
1/4 l mléka
2 vejce
500 g polohrubé mouky
75 g tuku (Hera)
1/2 vanilkového cukru
sůl
Náplň:
1 lžička skořice
500 g švestek (čerstvých nebo zavařených)
cukr krupice
V misce necháme necháme vzejít kvásek, který připravíme z rozdrobeného droždí posypaného lžičkou cukru a zalitého trochou vlažného mléka.
Oddělíme žloutek od bílků. Ke kvásku přidáme prosetou mouku, cukr, rozpuštěný tuk, žloutky, vanilkový cukr a špetku soli. Postupně přiléváme mléko. Vypracujeme těsto (nelepivé, ale vláčné) a necháme vykynout.
Po vykynutí těsta vytvoříme z těsta placičky. Na každou placičku dáme švestky (přibližně 2 až 3 kousky), cukr a skořici (přibližně lžičku směsi). Pokud máme čerstvé švestky, tak je nejprve omyjeme a vypeckujeme. Vytvoříme bochánky.
Narovnáme na plech, bochánky necháme ještě chvíli odpočinou. Poté potřeme bílky a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova.