voda
Hladná mouka
Žitná chlebová mouka
Olej
Ocet
Cukr
Sůl
Kmín
Sušené droždí
Do formy se dvěma metlami dáme dva hrnky žitné mouky, tři hrnky hladké mouky, jednu lžičku sušeného droždí. Dále přidáme dvě lžíce oleje, jednu lžíci octa, jednu lžičku cukru, dvě lžičky soli a dvě lžičky kmínu. Na závěr směs zalijeme dvěma hrnky vlažné vody. Pekárnu nastavím na klasický chléb. Mám pekárnu Eta, která umí i velký chléb. Celkově příprava těsta, kynutí a pečení trvá 3,5 hodiny. Potom formu vyndám, chléb vyklopím. Dole zůstanou v chlebu metly. Postavím chléb na tu stranu, kde jsou metly, a nechám zhládnout. Metly vyndavám až ze zchládlého chleba.