králičí maso - např. přední nožky, stehenní nebo hřbetní řízky
anglická slanina(plátky) 100g
kořenová zelenina - 4 mrkve, 2 petržele,1/2 celeru
2 cibule
olej
máslo
bobkový list
nové koření
sůl
(Na omáčku:
hladká mouka
smetana na vaření 12%)
Zeleninu očistíme a nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky, vložíme do pekáče vymaštěného olejem, přidáme asi 5 lístků bobkového listu a několik kuliček nového koření a dáme péct do trouby.
Aby pokrm oku lahodil, vymyslela jsem dnes inovaci - "špalíčky" masa z králičích hřbetů jsem omotala plátkem anglické slaninky a zprudka orestovala na pánvi, aby slanina dostala barvičku. Pak jsem rolky přidala do pekáče k zelenině, aby se propekly. K oleji jsem přidala plátky másla a zelenina získala nasládlou chuť.
Servírujeme s vařeným bramborem.
Je možné připravit omáčku: Vyjmeme z pekáče zeleninu s výpekem. Vložíme ji do připraveného hrnce. Vybereme koření a vyhodíme. Zeleninu rozmixujeme nebo přepasírujeme.
Vzniklou omáčku zjemníme a zředíme smetanou, popřípadě ještě přidáme klechtánek(hladkou mouku rozmíchanou ve vodě) a zavaříme.
Podle chuti posolíme.
K omáčce podáváme houskový knedlík. Můžeme ozdobit kolečkem citronu a brusinkami.