Sůl
Pepř
Divoké koření
Citron
Cukr
Tymian
Cibule 300 g
Hovězí pečeně 1 kg
Slanina nebo špek 200 g
Smetana 200ml
Kořenovou zeleninu cca 0,5kg
Hovězí pečeni prošpikujeme a vložíme na pekáč spolu s kořeninovou zeleninou a divokým kořením.
Pečeme cca 1,5 hodiny při 150-160. Poté maso vyjmeme bokem na nějaký pekáček a obsah pekáče z trouby přelijeme do hrnce kde necháme chvilku provařit a tyčovým mixérem rozmixujeme. Poté necháme dojít k bodu varu, přilijeme smetanu a necháme za stálého prošlehávání provařit. Dochutíme a popřípadě dochustíme
Celé kouzlo tohoto báječného českého jídla doplňuje brusinkový terč a klasický domácí houskový knedlík