500 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
trochu cukru
sůl
1 vejce
asi 300 ml vlažné vody
Mouku dáme do zadělávací míry, vytvoříme důlek, do kterého dáme trochu cukru, sůl, celé vejde. Přidáme do důlku trochu vody a vytvoříme kvásek, do kterého postupně přidáváme mouku a vodu střídavě. Vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo. Pokud je třeba přidáme ještě vlažnou vodu nebo polohrubou mouku.
Necháme alespoň půl hodiny vykynout. Pak vytvoříme z těsta menší šišky.
Připravíme si dva hrnce. Do prvního dáme vodu, která bude vařit a do něj vložíme hrnec s dirkami a přikryjeme pokličkou. Při vroucí vodě vkládáme do hrnce s dirkami dvě šišky těsta a přikryjeme pokličkou. Necháme je v páře dělat 20-25 minut. Pak je vyjmeme a nakrájíme nití na kolečka.
Pokud nemáte k dispozici sestavu hrnců, alternativou jsou dva hrnce otočené proti sobě; hrnec, ve kterém je voda, se přikryje utěrkou a upevní okolo gumou; na utěrku se vkládají šišky těsta a přiklopí se druhým hrncem o stejném průměru.